Αποστάγματα

Έχοντας χαράξει πορεία 60 χρόνων στον τομέα του κρασιού, ήταν εγχείρημα της τρίτης γενιάς να εισέλθει στο βαθύτερο κόσμο του και στα παράγωγά του.

Έτσι, το 2016 η οινοποιία Κιντώνη κατακτά και τον τίτλο της αποσταγματοποιίας αποκτώντας τον πρώτο της χάλκινο-ασυνεχή αποστακτήρα.

Για την απόσταξη επιλέγονται σταφύλια από αρωματικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην ορεινή Αιγιάλεια. Τα στέμφυλα, μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, αποθηκεύονται αεροστεγώς σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι να γίνει η απόσταξη. Η διαδικασία της απόσταξης λαμβάνει χώρα σε χάλκινο-ασυνεχή αποστακτήρα με ψηλό λαιμό, δημιουργώντας έτσι το φαινόμενο της παλινδρόμησης όπου, λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας στην κορυφή του λαιμού, λιγότερα συναπόστακτα είναι ικανά να ανέλθουν σε μορφή ατμού και να εισέλθουν στο τελικό προϊόν. Έτσι, το παραγόμενο οινοπνευματώδες έχει πιο ελαφριά και ντελικάτη γευστική ένταση. Δε χρησιμοποιείται όλο το υγρό που συλλέγεται από την απόσταξη αλλά μόνο η "καρδιά" που έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλης και καθαρά αρώματα. Οι "κεφαλές" που βγαίνουν πρώτες και οι "ουρές" που έρχονται τελευταίες δε χρησιμοποιούνται καθώς είναι επικίνδυνες. Η αποθήκευση του τσίπουρου γίνεται σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές.

Το τσίπουρο της οικογένειας Κιντώνη διατίθεται σε δύο εκδόσεις, μία χωρίς γλυκάνισο, όπου υπερισχύουν τα αρώματα της ποικιλίας του σταφυλιού, και μία με γλυκάνισο, όπου είναι πιο έντονα τα βοτανικά αρώματα στο απόσταγμα.

Photo Gallery